Auto importeren: Andere belangrijke zaken

Verzekering

Als je een auto uit het buitenland ophaalt en je rijdt er zelf mee naar Nederland door middel van een ééndagskenteken moet ook een WA verzekering regelen. Een ééndagskenteken staat namelijk compleet los van een verzekering. Volgens de Nederlandse wet moet elke auto die zich op de Nederlandse weg bevindt minimaal WA verzekerd zijn. Je kan een WA verzekering voor een dag afsluiten bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. We hebben een lijst met betrouwbare verzekeringsmaatschapijen voor je samengesteld.

Als je de auto bij een buitenlandse dealer koopt heeft deze soms nog wel een regeling voor Nederlanders die een auto komen kopen. Ze bieden je een verzekering aan, maar als ze de optie voor een exportkenteken hebben kan je dat beter doen. Hier zit al een WA verzekering bij welke Europees geldig is. Tevens kan je één dag in Nederland rijden zonder de kans op een boete of de beschuldiging van belastingontduiking.

Verwijderingsbijadrage

Buiten alle eerder genoemde kosten zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. De verwijderingsbijdrage is verplicht om je kenteken te krijgen. Deze verwijderingsbijdrage bedraagt 45 euro en is verplicht. Bij een afspraak met het RDW ontvang je een brief waar dit allemaal in staat. Voordat je je kentekenbewijs in ontvangst kan nemen, moet dit bedrag betaald zijn. Heb je een afspraak gemaakt voor een keuring, dan kan je het van tevoren telefonisch of via internet bankieren overmaken. Ga je echter op maandag of minsdag ochtend naar het RDW voor een keuring, dan dient dit bedrag ter plekke afgerekend te worden.

Onderhoud

Als je een auto importeert en deze heeft nog fabrieksgarantie, dan kan je gewoon terecht bij een Nederlandse dealer. Hoewel ze de problemen gewoon moeten verhelpen, kunnen ze, omdat het om een geïmporteerde auto betreft wel minder service bieden. Denk bijvoorbeeld aan gratis vervangend vervoer. Dit verschilt echter per dealer, dus als je een dealer treft die moeilijk doet, ga dan gewoon op zoek naar een andere dealer die wel goede service biedt aan al haar klanten.

BTW

Als je je tweedehands auto in Duitsland koopt hoef je geen BTW af te dragen. Alle landen binnen de EU heffen zelf hun BTW. Bij een tweedehands auto is deze omzetbelasting dus al betaal
Koop je echter een nieuwe auto uit een EU land, dan moet je wel omzetbelasting betalen. Het betalen van de omzetbelasting gebeurt tegelijk met het aangifte doen van de BPM.