Stap 2: import auto zoeken op internet

Door de introductie van het internet is het vandaag de dag erg makkelijk om zonder zelf door Duitsland te rijden een auto in Duitsland uit te zoeken. Er zijn verschillende grote websites die in Nederland actief zijn, maar ook een Duitse versie hebben. Het voordeel hiervan is dat je, als je iets in het gebruik niet helemaal snapt, het kan nakijken op de Nederlandse versie. Deze zien er over het algemeen precies hetzelfde uit.

De grootste websites voor de handel in tweedehands auto’ s in Duitsland zijn:
http://www.autoscout24.de
http://www.mobile.de
http://www.automobile.de

De auto’ s die aangeboden worden op deze websites kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën:

Auto’s alleen voor export / gewerbe
Dit zijn handelaren die de auto’ s niet aan Duitse particulieren verkopen. Vaak hebben deze auto’ s meer dan 100.000 kilometer gereden en worden ze door de Duitsers als ” afgeschreven”  beschouwd. In Nederland doen we minder moeilijk over die 100.000 kilometer. Een auto kan immers na 100.000 kilometer nog prima in orde zijn!

Auto’ s van particulieren
Het kopen van particulieren is erg af te raden. Hoewel het vaak goedkoper is, is het een bron van oplichting. De auto’ s zijn vaak in slechtere staat dan wordt voorgedaan en je kan fluiten naar garantie. Als je veel verstand van auto’ s hebt kan je een gokje wagen, maar als je dat niet hebt kan je de particuliere verkopers beter overslaan.

Auto’ s van dealers / handelaren
Een stuk veiliger is het om auto’ s van erkende handelaren of dealers te kopen. Vaak is er op websites zoals autoscout.de een optie om alleen op dealers te zoeken. De prijzen van de auto’ s kunnen iets hoger uitvallen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak heb je voor dezelfde prijs als een auto bij een particulier (of 100 euro meer) precies dezelfde auto, maar dan met extra Europese service.

Je kan uiteraard ook op de dealersite zelf zoeken naar gebruikte en eventueel nieuwe auto’ s. Op de website van autoscout24.de is een functie aanwezig, waarmee je per plaats een lijst met dealers kan opvragen. Alle adresgegevens zijn dan op te vragen en vaak staat er ook een website bij. Deze websites zijn een goede bron voor het uitzoeken van je nieuwe auto.

Handige termen en afkortingen voor de Duitse markt
Tijdens het zoeken naar auto’ s op Duitse sites zal je ongetwijfeld een aantal afkortingen tegenkomen die je niet kent. Om een optimaal oordeel over de auto te geven is het dan wel zo handig dat je precies weet wat er allemaal bij de auto zit. De lijst hieronder kan een helpende hand bieden en veel onduidelijkheid wegnemen.

■ATM of UTM – austauschmotor – ruilmotor.
■Leuchtmachine – dynamo.
■Scheckheft gepflegt – dealer onderhouden.
■Einwandfrei – zonder gebreken.
■Servo – stuurbekrachtiging.
■Auspfuff – uitlaat.
■Tiefer gelegt – verlaagd.
■Sportfahrwerk – sportieve vering.
■ALU’s – lichtmetalen velgen.
■Breitreifen – brede banden.
■Klima – airconditioning.
■Beifahrerairbag – pasagiersairbag.
■Doppelairbag – twee airbags.
■ZV – zentralverschiedlung – centrale deurvergrendeling.
■Schaltgetriebe – handgeschakeld
■ZV mit FB – fernbedienung – centrale deurvergrendeling met afstandbediening.
■EFH – elekrische fensterheber – electrisch raambediening.
■ES – elektrisch scheiben – electrische raambediening.
■SD – schiebedach – schuifdak.
■ESD – elektrische schiebedach – elektrisch bestuurd schuifdak.
■Colorverglasung – getinte ramen.
■Allradantrieb -vierwielaandrijving.
■Verbundglas – gelaagde voorruit.
■gecleand – merklogo’s en typeplaatjes verwijderd.
■Nebelsw – nebelscheinwerfer – mistlampen.