Stap 3: Contact leggen met de verkoper

De volgende stap in het proces is het contact leggen met de verkoper. Veel mensen zien hier tegenop, maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een e-mail is zo geschreven en er zijn online tools zoals Google translate (http://translate.google.nl) of Babelfish (http://nl.babelfish.yahoo.com/). In die e-mail kan je uitleggen dat je uit Nederland komt en de auto wil importeren. Als de verkoper al langer bezig is of een klein beetje op de hoogte is van de gang van zaken kijkt hij hier niet van op. Het gebrekkige Duits zal dan ook geen probleem vormen.

Tijdens deze conversatie kan je natuurlijk ook informeren of de verkoper ook Engels kan. Veel Duitsers kunnen dit en vinden dit ook geen probleem. Als je geluk hebt woont de verkoper zelfs dicht genoeg bij de Nederlandse grens dat hij Nederlands verstaat en zelfs een woordje Nederlands spreekt. Je zal namelijk niet de eerste Nederlander zijn die een auto uit Duitsland importeert.

Als je vrienden hebt die beter zijn in de Duitse taal, schaam je dan niet en vraag ze om hulp. Ze vinden het helemaal niet erg om een brief te vertalen of zelfs mee te gaan als tolk als jij je auto ophaalt. Een vraag is zo gesteld en als je niet vraagt of ze willen, dan is de kans klein dat ze zich aanbieden.

Probeer tijdens dit contact eventuele vragen en onduidelijkheden uit de weg te ruimen. Als je een aantal kilometers naar Duitsland rijdt om je auto op te halen en er achter komt dat de auto toch nog gebreken heeft die van tevoren kon achterhalen is dat niet fijn. Zorg er dus voor dat de rit naar Duitsland eigenlijk alleen is om de auto even te bekijken, af te rekenen en hem mee te nemen.